Βρείτε μας κι εδω

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

ΤΥΧΕΡΟΙ ΟΙ ΣΑΜΙΩΤΕΣ... ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ...!


Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Σάμο η Ένωση της νήσου με την Ελλάδα πριν από 100 χρόνια.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου έγιναν και τα αποκαλυπτήρια μνημειακής στήλης. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στον ανδριάντα του ελευθερωτή του νησιού και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας Θεμιστοκλή Σοφούλη.
Στεφάνια κατατέθηκαν από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τη ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Χριστίνα Καλογήρου, τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, τον διοικητή 79 ΑΔΤΕ, τον δήμαρχο Σάμου, τον αστυνομικό διευθυντή Σάμου, τον λιμενάρχη Σάμου, τον διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου, τον πρόεδρο των Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών......Τον πρόεδρο Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών, τον εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Αντίστασης, τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής αλλά και από τους απογόνους του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέλαση, με τη συμμετοχή μαθητικών τμημάτων από όλα τα σχολεία του νησιού, από τμήματα Προσκόπων, Οδηγών, Λυκείου Ελληνίδων, χορευτικών συγκροτημάτων από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, τμημάτων Στρατού και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση σαμιώτικων και ικαριώτικων χορών από τα τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετείχαν στην παρέλαση.

Το απόγευμα στο δημαρχιακό μέγαρο εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας με θέμα «Ενώσεως Διδάγματα» ενώ ιστορικά τραγούδια της Σάμου ερμήνευσε η χορωδία «ΑΡΜΟΝΙΑ». Τέλος προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα «Η απελευθέρωση της Σάμου» του κ. Αλέξανδρου Κακαβά, σκηνοθέτη και σεναριογράφου δισέγγονο του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Η εκδήλωση αυτή ήταν και η τελευταία από μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από το καλοκαίρι με αποκορύφωμα το τριήμερο συνέδριο του Ιστορικού Αρχείου για να τιμηθεί η πρώτη εκατονταετηρίδα ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου