Βρείτε μας κι εδω

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Η απόφαση του eurogroup και η επόμενη μέρα

Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου βρισκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε: «Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες όλοι μαζί και αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα». Απλοϊκές δηλώσεις, γενικές και εκ´ των υστέρων, αφού η Ελλάδα έχει ήδη εκτροχιαστεί στο τελευταίο βαγόνι της Ευρώπης.

Από την περιβόητη συμφωνία για το PSI και αφού πλέον οι επίσημοι δανειστές απολαμβάνουν προνόμια προτιμώμενου δανειστή και θα καλύπτονται απο το αγγλικό δίκαιο -σε περίπτωση πτώχευσης θα έχουν προτεραιότητα στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας- φτάσαμε στην απόφαση του Eurogroup. Μια απόφαση που ακόμα και αν επιτύχει το Ελληνικό "πείραμα", η χώρα δεν θα μπορεί να ανακτήσει την πρόσβαση της στις αγορές ούτε μετά το 2022.
Πιθανολογούν ότι το χρέος θα είναι στο 125 %, αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν συνυπογράψει στο εσωτερικό μέτωπο. Δεν λαμβάνουν φυσικά υπόψην ότι τα προυπολογισμένα έσοδα για το 2013 δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν στο κράτος με τους σημερινούς μακροικονομικούς δείκτες. Η επιτυχία του προγράμματος στους βασικούς στόχους του, όπως αυτοί έχουν τεθεί απο την τρόικα, αμφισβητείται έντονα με ισχυρή επιχειρηματολογία απο την ίδια.

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από το Εurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012, η ευρωζώνη δεσμεύεται να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά και από αυτό μέχρις ότου επανέλθει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Αναγκαζόμαστε ως οικονομολόγοι για χάρην της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας -όπως αυτή εκφράζεται σήμερα-να κάνουμε υποθέσεις οι οποίες αρμόζουν σε προφήτες. Μιλάμε για το 2020, πράγμα που συνεπάγεται περίπου μια εικοσαετία ανασφάλειας, οικονομικού πόνου, κοινωνικής ταλαιπωρίας και απρόβλεπτων κινδύνων, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή θα απειλούν την πρόκληση ενός μεγαλύτερου ατυχήματος απο αυτό που θα μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Ουσιαστικά τα μέτρα που θα "απαλύνουν" τον πόνο της Ελληνικής οικογένειας είναι με πολύ απλά λόγια τα εξής:

•Αναστολή της καταβολής τόκων για 10 χρόνια

•15ετής παράταση της ωρίμανσης των δανείων και ενα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Θα ήταν όντως βοήθεια, αν δίνανε την 10ετή παράταση χωρίς την επανακεφαλαιοποίση των τόκων στο τέλος. Είναι όπως και με τα τραπεζικά δάνεια και τις λεγόμενες "ρυθμίσεις" που κάνουν οι τράπεζες σήμερα, που ουσιαστικά μειώνουν την δόση , επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής, αλλά στο τέλος το δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ έχει φτάσει 150 χιλιάδες ευρώ. Η επαναγορά χρέους, μέσω των ομολόγων που υπάρχουν σαν διαδικασία στοχεύει στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν και επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια που όλο το προηγούμενο διάστημα έκτισαν θέσεις στο ελληνικό χρέος αγοράζοντας τίτλους ακόμη και στο 12% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Αυτοί οι επενδυτές, μέσω της δημόσιας προσφοράς, θα τριπλασιάσουν τις αποδόσεις τους.

Στον απόηχο του σχεδίου επαναγοράς το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στα 34,44 σεντ με απόδοση στο 16,43% και spread στις 1.499 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα της 23ης Νοεμβρίου 2012. Στήνεται ένας μηχανισμός,σύμφωνα με τον οποίο το κράτος έχει φτάσει να διευκολύνει τους πολίτες στην μη αποπληρωμή των χρεών πρός τις τράπεζες, αλλά χρησιμοποιεί τμήμα των δικών του εκτάκτων εσόδων απο τους πολίτες για να εξασφαλίσει την επιβίωση των τραπεζών.Ο μηχανισμός αυτός δίνει στο κράτος ευρύτερο οικονομικό έλεγχο και αποτελεί τμήμα του μεγαλύτερου σχεδίου άμεσης η έμμεσης κρατικοποίησης του ελέγχου των τραπεζών,στην καλύτερη περίπτωση,μιάς και ο απότερος στόχος είναι η κοινοτικοποίηση τους και το πέρασμα τους σε "ξένα" χέρια.

Δυστυχώς, τα νέα για τον Έλληνα πολίτη δεν είναι καθόλου καλά, αφού η λήψη του πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση από εδώ και πέρα προυποθέτει ασφυκτικό έλεγχο για την υλοποίηση των μέτρων και εφαρμογής του προϋπολογισμού απο κλιμάκιο ξένων τεχνοκρατών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ομάδα που θα παρακολουθεί. Σημαντική επισήμανση που προέρχεται απο τα στελέχη του Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τις ρυθμίσεις που αφορούν τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε τριμηνιαία βάση. Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» σε αυτό το δεσμευμένο λογαριασμό.

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει επιρρεπής, σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ, τα οποία μπορούν να προκληθούν απο μια σειρα αστάθμητων παραγόντων. Να τονίσουμε ότι η απόφαση που πάρθηκε στο Eurogroup, είναι καθαρά πολιτική και δόθηκε με καθυστέρηση πολλών μηνών, για να μπορέσουν οι Ευρωπαικές τράπεζες να υποστούν την μικρότερη δυνατή ζημιά,αλλά ακόμα και να κερδοσκοπήσουν. Δυστυχώς, η απόφαση του Eurogroup δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα αποκλείεται να αποβληθεί απο την Ευρωπαική Ένωση ούτε πως με την παραμονή της σε αυτήν λύνει τα προβλήματα της. Η διαχείριση της Ελληνικής κρίσης έγινε με τόσο δραματικό τρόπο,που οι όποιες ελπίδες για μια σχετικά γρήγορη και ουσιαστική αντιμετώπιση της, με την συμμετοχη της Ελλάδος έχουν απομακρυνθεί.

Παναγιώτης Παγκάκης, οικονομολόγος
Τ.Ο Καρδίτσας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου