Βρείτε μας κι εδω

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΗ φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά εμπόδια, ελλείψεις και καθυστερήσεις. Χωρίς δασκάλους και καθηγητές άνοιξαν πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι τα κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είχαν καλυφθεί πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Αξιοσημείωτη είναι και η καθυστέρηση στην τοποθέτηση των αναπληρωτών καθώς η προθεσμία υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους έληξε την ημέρα του αγιασμού. Επίσης, σε όλη την επικράτεια υπήρξαν σχολεία που δεν άνοιξαν καθόλου, όπως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέσβο, στην Αιτωλοακαρνανία, στον Έβρο, στην Ευρυτανία, στην Ηλεία κ.α.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) λείπουν 27.000 εκπαιδευτικοί, ενώ η εκτίμηση του Υπουργείου Παιδείας είναι 20.000. Μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ μπορούν να πραγματοποιηθούν 12.000 προσλήψεις. Το υπουργείο Παιδείας είχε αιτηθεί την πρόσληψη 5.000 αναπληρωτών το κόστος των οποίων θα καλυπτόταν από τον τακτικό προϋπολογισμό, αλλά δεν έχει δοθεί απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών. Οι προσωρινές λύσεις περιλαμβάνουν: εθελοντισμό, μεταφορά καθηγητών από κοντινές περιοχές, συνδιδασκαλία τάξεων, εκ περιτροπής διδασκαλία, αναστολή λειτουργίας σχολείων.
Το αγαθό της Παιδείας είναι δικαίωμα όλων και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να την εξασφαλίσει για όλους. Η αντιεκπαιδευτική και αντικοινωνική πολιτική του αρμόδιου υπουργείου υποβαθμίζει και απαξιώνει το δημόσιο σχολείο, ενώ παράλληλα 1.300.000 μαθητές βιώνουν έναν άνισο ανταγωνισμό δεδομένου ότι μερίδα των μαθητών δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Άξια υπενθύμισης είναι η αναφορά του υπουργείου Παιδείας κατά την οποία αποσκοπεί «στην οικοδόμηση ενός συστήματος παιδείας δημόσιας, δωρεάν. Δημοκρατικής και ποιοτικά αναβαθμισμένης, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας αλλά και της ελευθερίας».


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: α) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων β) Οικονομικών
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία; Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα; 

2) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αίτημα του υπουργείου Παιδείας προς το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη μέσω του τακτικού προϋπολογισμού 5.000 προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών; 

3) Πότε αναμένετε να ανακοινωθούν τα ονόματα των αναπληρωτών που υπέβαλαν αίτηση ενδιαφέροντος; 

4) Δεδομένων των σημαντικών κενών σε διδακτικό προσωπικό, ποια θα είναι η τύχη του θεσμού των ολοήμερων σχολείων; 

5) Σε ποια μέτρα θα προβούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία σε απομονωμένες περιοχές που μέχρι στιγμής φέτος παραμένουν κλειστά ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους; 


Ο ερωτών Βουλευτής 

Ηλίας Παναγιώταρος 

Βουλευτής Β’ Αθηνών 

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου