Βρείτε μας κι εδω

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ” ΓΙΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ερωτήσεις κατέθεσε ο συναγωνιστής και επικεφαλής της παράταξης ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' Ηλίας Παναγιώταρος στην Περιφέρεια Αττικής για τα εξής θέματα: 

1. Μόλυνση στο ΧΥΤΑ Φυλής από αστοχία στην αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής των Άνω Λιοσίων

Στο πλαίσιο μιας συνολικής έρευνας που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο από την ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στις παρυφές του μεγαλύτερου χώρου συγκέντρωσης σκουπιδιών στην Ελλάδα. Δίπλα στα όρια του ΧΥΤΑ Φυλής υπάρχει μία ολόκληρη λίμνη υγρών αποβλήτων, τα οποία προέρχονται από αμέτρητους τόνους συσσωρευμένων απορριμμάτων και που η έκταση της ξεπερνά τα 5 στρέμματα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες ενδέχεται να έχει επιφέρει τεράστια βλάβη στους υδροφόρους ορίζοντες της Δυτικής Αττικής και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία. Η λίμνη βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχαίο τείχος «Δέμα» και οι τεράστιοι όγκοι των στραγγιδίων προέρχονται από την παλαιά χωματερή των Άνω Λιοσίων, ένα χώρο που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια από την δεκαετία του 1990 και που υποτίθεται ότι έχει αποκατασταθεί με τρόπο ώστε να μην προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει η έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ‘’Από το σημείο ελήφθησαν δείγματα, τα οποία εστάλησαν στην Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, ώστε να διαπιστωθεί το μολυσματικό φορτίο της λίμνης των σκουπιδιών. Τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαίωσαν τους φόβους, καθώς αρκετοί ρυπογόνοι παράγοντες μετρήθηκαν μέχρι και 35 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο! Από τις παραπάνω αναλύσεις προκύπτει ότι τα απορρέοντα υγρά από τον χώρο του αποκατεστημένου ΧΔΑ Λιοσίων είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα και οι υπερβάσεις των ορίων έχουν σαν αποτέλεσμα «την ενδεχόμενη ρύπανση η’ και την υποβάθμιση του εδάφους και των υπογείων υδάτων κατά παράβαση της νομοθεσίας». Η έκθεση έχει συνταχθεί από τον Νοέμβριο του 2015 και οι επιθεωρητές έχουν ήδη καλέσει σε απολογία τη Διοίκηση Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ο οποίος έχει την ευθύνη για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και των υπόλοιπων χώρων διάθεσης απορριμμάτων.

Ερωτάται η κα Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

1) Τι ενημέρωση έχουν σχετικά με το θέμα;

2) Τι ενέργειες έχουν κάνει ως προς την επίλυση του προβλήματος;

2. Μολυσμένα τρόφιμα στα Οινόφυτα από τα νερά του ποταμού Ασωπού στην αγορά της Αθήνας

Επιδημιολογική μελέτη της Κας Αθηνάς Λινού καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό που για χρόνια τώρα κανείς δεν μιλάει. Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πατάτας, κρεμμυδιών και καρότων σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχεται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής. Η επικινδυνότητα των προϊόντων των περιοχών αυτών προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα η μελετητική ομάδα αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από το κάθε είδος, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το καθένα από αυτά αναλύθηκε και συγκρίθηκε 3 φορές με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές. Η μελέτη έδειξε ότι τα προϊόντα των συγκεκριμένων περιοχών κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα (νικέλιο, χρώμιο, κάδμιο κτλ.) που συχνά είναι εώς και 1000% πιο πάνω απο τα επιτρεπτά όρια!

Ερωτάται η κα Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

1) Ποιες ελεγκτικές υπηρεσίες είναι αρμόδιες για το συγκεκριμένο θέμα;

2) Τι ενέργειες έχουν γίνει ως προς την επίλυση και αντιμετώπιση του προβλήματος;

3. Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Ρουφ με την καταστροφή του μεγαλύτερου χώρου πρασίνου στον Δήμο της Αθήνας για κατασκευή πάρκινγκ και άλλων χώρων εκμετάλλευσης

Ένας από τους λίγους «πνεύμονες» της περιοχής των Αθηνών όπως το Ρουφ και τα Πετράλωνα, αντί να αυξηθεί και να βελτιωθεί ως τόπος ψυχαγωγίας και άθλησης, γίνεται τόπος όπου «συμφέροντα» ετοιμάζουν πάρτι…

Σε μία μεγάλη έκταση στα όρια των συγκεκριμένων περιοχών και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Πειραιώς και Π. Ράλλη όπου υπήρχε η μεγαλύτερη παιδική χαρά του Δ. Αθηναίων, το Σεράφειο κολυμβητήριο, γήπεδα βόλεϊ-μπάσκετ και λειτουργικό πράσινο, τώρα ο χώρος είναι αποκλεισμένος με αλουμινένιες επιφάνειες και συρματόπλεγμα στρατιωτικού τύπου που μέσα υπάρχουν μπουλντόζες κατεδαφίζοντας τα πάντα και κόβοντας τα δέντρα για την δημιουργία πάρκινγκ και άλλων χώρων εκμετάλλευσης!

Ερωτάται η κα Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

1) Τι ενημέρωση έχουν για το θέμα;

2) Τι αρμοδιότητες έχει η Περιφέρεια Αττικής;

3) Τι ενέργειες έχουν ή θα γίνουν ως προς την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου Περιβαλλοντικού εγκλήματος;

4. Υπολειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας λόγω έλλειψης προσωπικού

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας που παρακολουθεί την κίνηση στην πρωτεύουσα και διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τις ηλεκτρονικές πινακίδες μηνυμάτων προς τους οδηγούς, έχει στην κατοχή του την λειτουργία σύγχρονου εξοπλισμού που περιλαμβάνει 208 κάμερες, 500 θέσεις μέτρησης κυκλοφορίας, 24 ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων και αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης για την κυκλοφορία μας στην πόλη. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2004 και σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.4018/2011 (ΦΕΚ 215 Α/30-09-2011), στα πλαίσια εφαρμογής του Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) το Κ.Δ.Κ. καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό, έχουν μεταταχθεί από 15/10/2011 στην Περιφέρεια Αττικής. Από το καλοκαίρι του 2015 το Κ.Δ.Κ. έπαψε ουσιαστικά να λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν και πλέον περιορίζεται μόνον στην διαχείριση των φωτεινών σηματοδοτών και αυτών με πλημμελή τρόπο, καθώς δεν δέχονται πλέον πληροφορίες φόρτου κυκλοφοριακής κίνησης.

Ερωτάται η κα Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

1) Τι προτίθεται να κάνει η Περιφέρεια ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτη η λειτουργία του Κ.Δ.Κ., καθώς οι μεταδιδόμενες πληροφορίες προς τους οδηγούς δεν σκοπεύουν μόνο στην κυκλοφοριακή κίνηση, αλλά και σε άλλες μεταδιδόμενες πληροφορίες κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία της πρωτεύουσας;

2) Υπάρχει προοπτική ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στο Κ.Δ.Κ. που γνωρίζουν ήδη πώς να το λειτουργήσουν και αν ναι, πότε προτίθεται να τις υλοποιήσει;0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου