Βρείτε μας κι εδω

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ηλίας Παναγιώταρος : Λουκέτο στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Καστάνιανης


Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικού εντύπου και ηλεκτρονικού Τύπου, σχεδιάζεται το κλείσιμο του τμήματος συνοριακής φύλαξης Καστάνιανης και η συγχώνευσή του με το ήδη επιβαρημένο Τμήμα συνοριακής φύλαξης Δελβινακίου, που απέχει γύρω στα 25 χιλιόμετρα από την Καστάνιανη. Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης καλύπτει μια μεγάλη έκταση στα σύνορα με την Αλβανία.

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τα χωριά Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Καστάνιανη, Χαραυγή, Κτίσματα κ.ά. και είναι εύκολα προσβάσιμη από την γειτονική χώρα. Οι συνοριοφύλακες έρχονται αντιμέτωποι σχεδόν καθημερινά με Αλβανούς κακοποιούς, εμπόρους ναρκωτικών και λαθρομετανάστες. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζονται οι συνοριοφύλακες στην Καστάνιανη, έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο κράτος, με τη μόνη υποχρέωση να το συντηρεί. Το οικονομικό κόστος, λοιπόν, για το Δημόσιο είναι αμελητέο.

Η γειτνίαση με την Αλβανία προκαλεί ανασφάλεια, καθώς η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ύψη, και παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για επάνδρωση εκ νέου των ακριτικών φυλακίων του Πωγωνίου δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος.

Πρόκειται για ένα νευραλγικό τμήμα, ακριβώς πάνω στην μεθόριο γραμμή, μιας και επιβλέπει μια δύσκολη γεωγραφική περιοχή που δε μπορεί να υποστηριχθεί από κανένα άλλο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης.


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών:

1) Ποιες οι άμεσες ενέργειες ώστε να ενισχυθούν τα τμήματα συνοριακής φύλαξης της περιοχής, τα οποία έχουν ήδη αποψιλωθεί από ανθρώπινο δυναμικό και είναι υποστελεχωμένα;

2) Δεδομένου ότι πρόκειται για μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή, της οποίας οι κάτοικοι ζουν καθημερινά με το αίσθημα της ανασφάλειας, αφού τα περιστατικά βίας λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά, ποια τα άμεσα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν;Ηλίας Παναγιώταρος

Βουλευτής Β΄ Αθηνών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου