Βρείτε μας κι εδω

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Ερωτηση Ηλία Παναγιώραρου για την πτώση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία»


Αποτέλεσμα εικόνας για την πτώση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία»Ζοφερές προδιαγράφονται οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές εάν παραταθούν οι κυρώσεις των Δυτικών κατά της Ρωσίας, ενέργεια που αντανακλαστικά θα οδηγήσει τη Μόσχα στην παράταση του δικού της εμπάργκο. Η κυβέρνηση εναντιώθηκε στην Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, όπως την διέταξαν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, και τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες αγρότες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, φαίνεται η κατακόρυφη πρώτη από το 2012 έως το 2015. Ενδεικτικά: 

2012: 462.202.888 ευρώ 

2013: 404.578.638 ευρώ

2014: 356.034.438 ευρώ

2015: 213.081.393 ευρώ

Η κατακόρυφη πτώση του 2015 αλλά τα και εξίσου απογοητευτικά στοιχεία των πρώτων μηνών του 2016 δείχνουν ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας σηκώνει ένα επιπρόσθετο βάρος χωρίς βέβαια να φταίνε οι παραγωγοί, αφού κυριολεκτικά καταστράφηκαν από την μη διάθεση της σοδειάς τους στην ρώσικη αγορά. 

Τα ελληνικά προϊόντα, που με την ποιότητά τους είχαν κατακτήσει τη ρωσική αγορά, δίνουν τώρα την θέση τους σε τουρκικά ή άλλων χωρών. Πρόκειται δηλαδή για μια καταστροφή που δυνητικά μπορεί να αποβεί μη αναστρέψιμη, αφού άλλοι σπεύδουν να καλύψουν το κενό των ελληνικών εξαγωγών με πρώτη την Τουρκία. Στην παρούσα φάση η Μόσχα διαμηνύει ότι, αν η Ε.Ε. συνεχίσει να μετέχει στις κυρώσεις, θα αναγκαστεί και αυτή να παρατείνει το εμπάργκο έως τα τέλη του 2017.

Ο τομέας των φρούτων και λαχανικών είναι μια οικονομική δραστηριότητα με μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης στον γεωργικό τομέα. Ως εκ τούτου, η επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων και κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος είναι επιβεβλημένη.Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1) Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς από εξαγωγείς άλλων χωρών;

2) Ποιες οι ενέργειές σας ως προς την άρση του ρώσικου εμπάργκο; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τυχόν διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ρωσική ηγεσία για την επίλυση του προβλήματος; 


Ο ερωτών Βουλευτής

Ηλίας Παναγιώταρος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου