Βρείτε μας κι εδω

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Ερώτηση Ηλία Παναγιώταρου σχετικά με τα περίεργα funds που θησαυρίζουν στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αποτέλεσμα εικόνας για funds


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Παραπολιτκά”με χίλια δολάρια είναι δυνατόν να γίνουν ανοιχτές πωλήσεις χωρίς την κατοχή καμίας μετοχής (shorting) αξίας εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι μετά η επιτροπή κεφαλαιοαγοράς θα επιβάλλει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όμως αυτό είναι αδιάφορο στους κερδοσκόπους, γιατί πρώτον τα κέρδη που αποκομίζουν είναι πολύ υψηλότερα και δεύτερον το πρόστιμο δεν πρόκειται να εισπραχτεί ποτέ από τα δημόσια ταμεία. 

Ένα από τα funds που πουλούσε μετοχές, τις οποίες δεν κατείχε (σόρταρε) προ τετραετίας, δηλαδή κατά την προεκλογική περίοδο Μαΐου -Ιουνίου 2012 και έναν χρόνο μετά, όταν η Morgan Stanley πέταξε εκτός ώριμων αγορών το Χρηματιστήριο Αθηνών, συστήθηκε με χίλια δολάρια στα νησιά Κέιμαν. Πρόκειται για το Dsam Longshort Equity Fund, το λογισμικό και το χαρτοφυλάκιο του οποίου πωλούνται πλέον μέσω του διαδικτύου για 99 σεντς του δολαρίου. 

Αν και με μια πρώτη ματιά οι πρακτικές που ακολουθούνται δείχνουν νόμιμες, δημιουργείται μείζον ζήτημα με τα πρόστιμα που επιβάλλει η επιτροπή κεφαλαιοαγοράς σε τυχαία και απίθανα funds, αφού δεν πρόκειται να εισπράξει τίποτα. 

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου, οι επενδυτές από τα νησιά Κέιμαν είναι έκτοι στη λίστα των μεγαλύτερων επενδυτών στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακόμα και αν υφίστανται οι εταιρείες αυτές, δεν έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να εισπράξει οποιοδήποτε ποσό από διοικητικό πρόστιμο, αν το νομικό πρόσωπο στο οποίο επιβάλλεται δεν διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση καμιάς «επιχειρηματικής δραστηριότητας» στην Ελλάδα από ύποπτα κεφαλαιουχικά σχήματα που δεν παρέχουν τα ελάχιστα εχέγγυα νομιμότητας και αξιοπιστίας;

Tι πρόστιμα έχουν επιβληθεί στις εν λόγω εταιρείες και με ποιον τρόπο θα εισπραχτούν από τα δημόσια ταμεία;

Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β΄ Αθήνας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου