Βρείτε μας κι εδω

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Ηλίας Παναγιώταρος : Ανεκμετάλλευτος θησαυρός τα αρωματικά φυτά

Ανεκμετάλλευτος θησαυρός τα αρωματικά φυτά

Tα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν μία αγορά, στην οποία η Ελλάδα έχει παραγωγικό πλεονέκτημα, καθώς διαθέτει πάνω από 7.000 είδη, εκ των οποίων το 20% είναι ενδημικά. Ωστόσο και στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών επικρατούν οι γνωστές παθογένειες του ελληνικού παραγωγικού συστήματος: η Ελλάδα εξάγει σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρώτη ύλη, για να υποδεχθεί στη συνέχεια έτοιμο τελικό προϊόν, χάνοντας προφανώς την προστιθέμενη αξία που προσδίδει η μεταποίηση.

Πολλά από τα είδη που σήμερα καλλιεργούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι υβρίδια που έχουν κατασκευαστεί από ελληνικά φυτά. Η χώρα μας, από την πλευρά της, αν και διαθέτει βιοποικιλότητα που ταιριάζει –σύμφωνα με τους ειδικούς- σε τροπικό δάσος, με τα ελληνικά βότανα να είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, η παραγωγική δομή είναι πολυδιασπασμένη, ενώ οι μεταποιητικές προσπάθειες είναι ελάχιστες.

Επίσης, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, να βοηθήσει στην ανάπτυξη μεταποιητικών μονάδων και να συμβάλλει στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

Υπάρχει σχέδιο εθνικής στρατηγικής και ενημέρωσης των αγροτών για τις καλλιέργειες, την τυποποίηση, την συσκευασία, την υψηλή τυποποίηση, την διανομή, την εμπορία, την εκχύλιση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, τα οποία αποτελούν ένα θησαυρό για την πατρίδα μας;


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου