Βρείτε μας κι εδω

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Ηλίας Παναγιώταρος: Παραμένει πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανεργία

Αποτέλεσμα εικόνας για ανεργια

Για έναν ακόμα μήνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της μαύρης κλίμακας της ανεργίας και μάλιστα με ποσοστά υπερδιπλάσια από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει πάνω από την ζώνη του 20% και συγκεκριμένα στο 23,1% (στοιχεία Σεπτεμβρίου), έναντι 19,2% (στοιχεία Νοεμβρίου) στην Ισπανία, που βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Πρωτιά διατηρεί η Ελλάδα και στην ανεργία των νέων, καθώς, παρά το ότι έχει υποχωρήσει κάτω από τα ποσοστά του +50%, παραμένει στο 46,1%. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 120.000 ανθρώπους κάτω από τα 25 έτη, οι οποίοι παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας. Σημειωτέον ότι, ακόμα και όσοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των εργαζόμενων, ως επί το πλείστον καλύπτουν θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, αν και στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται στην πραγματικότητα για γκρίζες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Με διαφορά πρώτη παραμένει η Ελλάδα και στα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, που διαμορφώνονται στο 27,3%, έναντι 20,8% της δεύτερης Ισπανίας και 10,1% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με αναλύσεις, τα σταθερά υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα πρωτόγνωρα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων (73,8%), δηλαδή όσων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες. Το πρόβλημα της ανεργίας αποκτά, πλέον, τραγικές διαστάσεις για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης :


Τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας;


Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για μία πολιτική πλήρους και ποιοτικής απασχόλησης που θα αφορά στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου