Βρείτε μας κι εδω

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Ηλίας Παναγιώταρος: Αυθαίρετα πάνω από 9.500 κτίρια του Δημοσίου


Αποτέλεσμα εικόνας για Αυθαίρετα πάνω από 9.500 κτίρια του Δημοσίου

Το θέμα έφερε στην βουλή ο Ηλίας Παναγιώταρος τονίζοντας ότι χιλιάδες ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου είναι αυθαίρετα. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 71.000 τα δημόσια ακίνητα αυτής της κατηγορίας, εκ των οποίων το ένα τέταρτο είναι κτίρια και εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρά την δυσκολία που υπάρχει να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των αυθαιρέτων που ανήκουν στο δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», από στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προκύπτει ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 9.500 δημόσια ακίνητα ως αυθαίρετα με βάση τις αιτήσεις τακτοποίησης από φορείς του Δημοσίου στις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν περιπτώσεις δημοσίων ακινήτων, των οποίων η έλλειψη οικοδομικής άδειας ή το σύννομο καθεστώς αδειοδότησης αποτελεί εμπόδιο για την αξιοποίησή τους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η αδυναμία ένταξης κτιρίων σε προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, ή η δυσκαμψία στην αξιοποίηση εγκαταστάσεων φορέων του Δημοσίου ή και δήμων περιλαμβανομένων Ολυμπιακών Ακινήτων. Παράλληλα δεν είναι λίγα τα κτίρια που στεγάζουν υποδομές υπουργείων και έχουν χτιστεί χωρίς τυπική οικοδομική άδεια.
Ερωτάται οι αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών:

Πέρα από την ανάδειξη της χρόνιας παθογένειας που σκιαγραφείται από το χάος της αυθαιρεσίας και την διαπίστωση ότι το κράτος είναι ο μεγαλύτερος αυθαιρετούχος της χώρας, ποιες οι ενέργειές σας για την διαχείριση του μεγάλου όγκου δημοσίων κτιρίων που στερούνται νομιμότητας και οικοδομικής άδειας και αδυνατούν να αξιοποιηθούν ή να ενταχθούν σε προγράμματα Ε.Σ.Π.Α;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου