Βρείτε μας κι εδω

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Ερώτηση Ηλία Παναγιώταρου σχετικά με τον έλεγχο των τροφίμων που εισάγουμε από την Τουρκία»

Αποτέλεσμα εικόνας για έλεγχο των τροφίμων που εισάγουμε από την Τουρκία»


Πρώτα στη μαύρη λίστα των πιο επικίνδυνων προϊόντων-τροφίμων που εισάγονται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες είναι τα τουρκικά φουντούκια, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε τοξικές και καρκινογόνες αφλατοξίνες. Αυτό αναφέρεται στον φάκελο με τα 10 πιο επικίνδυνα προϊόντα-τρόφιμα στο 15ο Διεθνές Φόρουμ Γεωργίας και Τροφίμων που έγινε στο Cernobbio της Ιταλίας. Η λίστα με τα 10 πιο επικίνδυνα εισαγόμενα προϊόντα-τρόφιμα με πρώτα τα τουρκικά φουντούκια έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, αφού συντάχθηκε μετά από σχετική έκθεση του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας, που βασίστηκε και στα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) για το 2015.

Επίσης, στην πέμπτη θέση της λίστας είναι τα αποξηραμένα σύκα επίσης από την Τουρκία για την παρουσία αφλατοξινών και οι πιπεριές που εισάγονται αποκλειστικά μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας στην ΕΕ λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Ένα από τα ερωτηματικά που διατυπώνουν άνθρωποι της αγοράς είναι πώς γίνεται να υπάρχουν τόσα Αlert από τις υπηρεσίες άλλων χωρών για τα εισαγόμενα τουρκικά φουντούκια και ούτε ένα στη χώρα μας.

Επικαλούνται μάλιστα το παράδειγμα των εισαγωγών πράσινης πιπεριάς από την Τουρκία. Ως πύλες εισόδου της πράσινης τουρκικής πιπεριάς στην Ε.Ε. έχουν οριστεί η Βουλγαρία και η Ελλάδα. Οι υπηρεσίες τις γειτονικής χώρας δεσμεύουν σχεδόν ένα στα τρία φορτία, μετά από ελέγχους δειγμάτων που δείχνουν την παρουσία υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων πάνω από το επιτρεπτό όριο. Όμως δεν γίνεται το ίδιο από τις ελληνικές υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά τις αφλατοξίνες στα εισαγόμενα τουρκικά φουντούκια, σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες υπήρξαν φορτία με παρουσία αφλατοξινών λίγο μόλις πάνω από τα επιτρεπτά όρια, αλλά θεωρήθηκε ότι δεν έπρεπε να υπάρξει Αlert στο ευρωπαϊκό σύστημα.


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Έχετε ενημερώσει, ως οφείλατε, τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για τα επικίνδυνα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία;

Πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σύνορα της χώρας σε φορτία τροφίμων προερχόμενα από τη γειτονική χώρα, ύποπτα για τοξικές και καρκινογόνες ουσίες και ποια είναι τα επίσημα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των ελέγχων αυτών;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου