Βρείτε μας κι εδω

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Ηλίας Παναγιώταρος: Οργιάζει η λαθραλιεία στις Πρέσπες


Αποτέλεσμα εικόνας για λαθραλιεία στις Πρέσπες

Στις 14 Φεβρουαρίου 2017 η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε τη Διεθνή Συμφωνία για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Σκοπίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά δεν απουσιάζουν τα προβλήματα στην καθημερινότητα των αλιέων της ακριτικής περιοχής των Πρεσπών με τους γείτονες. Όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Αλιέων, Νίκος Τραϊανόππουλος, το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα πρέπει να δοθεί λύση, καθώς η διεκδίκηση των αλιευμάτων από την πλευρά των Αλβανών και Σκοπιανών ψαράδων είναι τέτοια, που φτάνουν με τις βάρκες τους έως τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας στην περιοχή των βυζαντινών ασκηταριών στους Ψαράδες.

Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή της Μεγάλης Πρέσπας υπάρχει μεγάλο ταχύπλοο σκάφος και άλλα μικρότερα που ανήκουν στην δύναμη της πλωτής αστυνόμευσης της ΕΛ.ΑΣ. και πραγματοποιούν συχνές περιπολίες στην λίμνη, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν τα φαινόμενα λαθραλιείας, καθώς το τελευταίο κρούσμα, όπου συνελήφθησαν τέσσερις ψαράδες από την Αλβανία και τα Σκόπια με τις βάρκες τους και 900 μέτρα δίκτυα να ψαρεύουν ξημερώματα στα ελληνικά νερά, θορύβησε τους αλιείς της ακριτικής κοινότητας των ψαράδων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί α)Εσωτερικών β)Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1) Προτίθενται να ενισχύσουν άμεσα την δύναμη της πλωτής αστυνόμευσης σε ανθρώπινο δυναμικό και πλωτά μέσα, ώστε να μπορούν να περιφρουρήσουν αποδοτικότερα το φυσικό περιβάλλον και να αποτραπούν τα φαινόμενα λαθραλιείας;

2) Υπάρχει πρόβλεψη για αυστηροποίηση των ποινών και των επιβαλλόμενων πρόστιμων για το αδίκημα της λαθραλιείας;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου