Βρείτε μας κι εδω

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Ερώτηση Ηλία Παναγιώταρου σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που περιέχουν φοινικέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για ασφάλεια των τροφίμων που περιέχουν φοινικέλαιο

Σάλο στην ευρωπαϊκή κοινότητα έχει προκαλέσει η έρευνα για καρκινογόνες ουσίες στη γνωστή νουτέλα, ένα ιδιαίτερα αγαπημένο γλύκισμα στα ελληνικά σπίτια. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για μια ουσία που παράγεται από την επεξεργασία του φοινικέλαιου -βασικού συστατικού της νουτέλας- αποτέλεσε την αφορμή να ξεσπάσει πόλεμος στις βιομηχανίες τροφίμων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε τυποποιημένα προϊόντα, όπως τα κέικ, τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα, οι μπάρες δημητριακών και είναι το πιο πολυχρησιμοποιημένο φυτικό έλαιο στην παραγωγή τροφίμων λόγω του κόστους του. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2016 αναφέρει συγκεκριμένα ότι το εν λόγω έλαιο καταλήγει επικίνδυνο όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200οC. Οι υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του φυσικού κόκκινου χρώματος που έχει αλλά και για να εξουδετερωθεί η έντονη μυρωδιά του. Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, απελευθερώνει γλυκιδόλη, μια ένωση που θεωρείται ότι προκαλεί όγκους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί α) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων β) Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε στη λήψη μέτρων για την προστασία των ανήλικων καταναλωτών, που αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα των ασύδοτων εταιρειών τροφίμων;

2) Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε κάνει για την ενημέρωση γονέων και παιδιών σε θέματα υγιεινής διατροφής;0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου