Βρείτε μας κι εδω

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Ερώτηση του Ηλία Παναγιώτατρου για την διάσωση και ανάδειξης των οικιών των, Κωστή Παλαμά, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Γιώργου Σεφέρη, Μενέλαου Λουντέμη και Μαρίας ΚάλλαςΈρμαια του καιρού, του χρόνου και της πολιτιστικής αδιαφορίας της εκάστοτε κυβέρνησης έχουν καταστεί τα σπίτια σημαντικών προσωπικοτήτων της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, των γραμμάτων και των τεχνών. Αυτό το γεγονός το έχουμε επισημάνει επανειλημμένως μέσω ερωτήσεων που έχουμε καταθέσει και παρά το ότι τα περισσότερα έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα από τις αρμόδιες αρχές, υφίστανται τις συνέπειες της επιλεκτικής ευαισθησίας και αδιαφορίας των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Το σπίτι στο οποίο έζησε αι άφησε την τελευταία του πνοή ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων και χρήζει συντήρησης και διάσωσης, όπως έχει επισημάνει το Ίδρυμα «Κωστής Παλαμάς» προκειμένου να μετατραπεί σε Κέντρο Παλαμικών Μελετών.

Ετοιμόρροπο είναι το σπίτι του Μακρυγιάννη στο Άργος. Το οίκημα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο σύμφωνα με απόφαση που επικυρώθηκε το 1984 από το ΣτΕ. Εντούτοις το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε το 1989 ότι το οίκημα «δεν χρήζει κήρυξης» ως διατηρητέου μνημείου καθώς «δεν διασώζει σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και δεν συνδέεται ασφαλώς με ιστορικό πρόσωπο».

Αφημένο στην τύχη του είναι το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη στην Κορυτσά και παρά το γεγονός ότι ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο από το 1998 δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αποκατάστασή του. Το οίκημα θα μπορούσε να στεγάσει κατόπιν της σχετικής συντήρησης το ελληνικό προξενείο που στεγάζεται σε άλλο μισθωμένο οίκημα στην πόλη.

Το πατρικό του Μενέλαου Λουντέμη που βρίσκεται στον Εξαπλάτανο Πέλλας κατέρρευσε, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία συντήρησης, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποδείχτηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με Προεδρικό Διάταγμα της 24-04-1985 (ΦΕΚ 241/Δ/24.5.1985), αλλά οι κληρονόμοι του οικοπέδου έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό του. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αλμωπίας έχει συντάξει μελέτη αποτύπωσης και ανακατασκευής του διατηρητέου κτιρίου και βρίσκεται στο αρχείο του Πολεοδομικού Γραφείου της Π.Ε. Πέλλας, αναγνωρίζοντας τη σημασία διάσωσης του οικήματος παρά το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει κανένα δικαίωμα επί του ακινήτου.

Τέλος, το κτίριο στο οποίο βρισκόταν το διαμέρισμα της Μαρίας Κάλλας, όπου διέμενε με τη μητέρα και την αδελφή της πριν φύγει για τη Νέα Υόρκη, είναι ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου από το 1950. Μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου το 2008, καταλήφθηκε από αντεξουσιαστές που απομακρύνθηκαν το 2013 από την Αστυνομία και έκτοτε το κτίριο παραμένει κλειστό.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα μνημείων που έχουν μείνει αναξιοποίητα και έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το αρ. 24 του Συντάγματος, και αποτελεί αναγκαίο παράγοντα για τη διαμόρφωση και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των συλλογικών ταυτοτήτων, καθώς και για τη διασφάλιση, χάριν των επερχόμενων γενεών, της ιστορικής συνέχειας και παράδοσης.

Η αμέλεια της Πολιτείας να αξιοποιήσει και να αναδείξει τους ως άνω χώρους μόνο ακούσια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, τη στιγμή που έχουν διατεθεί υπέρογκα ποσά για την ανάδειξη ή ανέγερση άλλων μουσειακών χώρων, όπως η κατοικία του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί α) Πολιτισμού και Αθλητισμού, β) Εσωτερικών, γ) Οικονομίας και Ανάπτυξης:

Έχετε την πρόθεση να κηρύξετε ως Μνημεία όσες εκ των ανωτέρω οικιών δεν φέρουν αυτό τον χαρακτηρισμό δεδομένης της ιστορικής, πολιτιστικής και πνευματικής του αξίας;

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την διάσωση των ανωτέρω χώρων; Έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης των ανωτέρω οικιών με χρηματοδοτικούς πόρους εθνικούς ή άλλων προγραμμάτων της Ε.Ε.;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου