Βρείτε μας κι εδω

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Ερώτηση του Ηλία Παναγιώταρου  «Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές»

Αποτέλεσμα εικόνας για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές

Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι έλληνες παραγωγοί εξαιτίας της διαχρονικής αδυναμίας της πολιτείας να ελέγξει τους παράνομους και να δώσει άδεια στους νόμιμους οστρακοκαλλιεργητές. Η χώρα μας είναι εξ αυτών που παράγουν από τα καλύτερης ποιότητας μύδια στον κόσμο, γεγονός που αναγνωρίζουν ακόμη και οι διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τον Κώστα Βερβίτη, πρόεδρο του Αλιευτικού Οστρακοκαλλιεργητικού Συλλόγου Κυμίνων-Μαλγάρων «Ποσειδών», το θέμα της ανανέωσης των αδειών έχει γίνει βραχνάς, μαζί με τα αυξημένα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη. Οι μυδοκαλλιεργητές σημειώνουν πως δεν βλέπουν να γίνονται τα βασικά έργα υποδομής, όπως η διάνοιξη διαύλου προς το λιμάνι, η κατασκευή οικίσκων για τη στέγαση των καλλιεργητών κ.ά. Παρά τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών, για πολλοστή φορά, οι οστρακοκαλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μία μεταρρύθμιση.

Επειδή το σημερινό καθεστώς της παράνομης μυδοκαλλιέργειας, σημαίνει απώλεια εσόδων για το κράτος, αδιαφάνεια και παρατυπίες στη νομιμοποίηση και μεταφορά του προϊόντος, απουσία κανόνων στη λειτουργία των μονάδων και κινδύνους για το περιβάλλον.

Ερωτάται οι αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1) Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να πάψει να υφίσταται το καθεστώς της παράνομης μυδοκαλλιέργειας;

2) Δεδομένου της εξαγωγικής δυναμικής του προϊόντος και τις προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην καλλιέργεια, την επεξεργασία, την τυποποίηση και την εμπορία του προϊόντος ποιος ο κεντρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας;


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου