Βρείτε μας κι εδω

Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Ηλίας Παναγιώταρος: Τσάμηδες καταπατούν Ορθόδοξες Μονές στη Βόρειο Ήπειρο»Είναι γνωστή η υπόθεση της καταπάτησης των περιουσιών ομογενών μας στη Βόρειο Ήπειρο από αλβανούς που προσφεύγουν στα δικαστήρια κάνοντας χρήση πλαστών τίτλων ιδιοκτησίας.

Τα παραδείγματα τέτοιων καταπατήσεων είναι πάρα πολλά και αφορούν τόσο σε ιδιωτικές περιουσίες όσο και σε εκκλησιαστικά ακίνητα.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (τεύχος 372/13-04 έως 27/04/2017, σελ. 70-71), το 1998 το Πρωτοδικείο των Αγίων Σαράντα απέδωσε στον Αλβανό Τσάμη ονόματι Σερβέτ Ισμαΐλι (Servet Ismaili) έκταση 400.000 τετραγωνικών μέτρων εντός της οποίας περιλαμβάνεται και το βυζαντινό μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Κατόπιν πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε από ειδικούς επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι οι τίτλοι που προσκόμισε ο ενάγων είναι πλαστογραφημένοι και συνεπώς ανίσχυροι. Μάλιστα, ήδη από το 2003 εκδόθηκε δικαστική απόφαση με την οποία ο εν λόγω αλβανός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για την πράξη της πλαστογραφίας.

Παρά το γεγονός ότι ομογενείς Βορειοηπειρώτες, καθώς επίσης και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, η αλβανική δικαιοσύνη, 14 χρόνια μετά, δεν έχει διατάξει την απόδοση της έκτασης στους πραγματικούς δικαιούχους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί α)Εξωτερικών, β)Πολιτισμού και Αθλητισμού:

1)Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τον τερματισμό της καταπάτησης της βυζαντινής Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων από αλβανούς τσάμηδες;

2)Γενικότερα, ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν ώστε η Αλβανία να πάψει επιτέλους να υποθάλπει την καταπάτηση ακινήτων που ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας; Τι θα πράξουν ώστε να υποχρεωθεί το αλβανικό κράτος να αποδώσει αυτές τις περιουσίες στους αληθινούς ιδιοκτήτες τους;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου