Βρείτε μας κι εδω

Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Ηλίας Παναγιώταρος: «Προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία του Κτηματολογίου»


Αποτέλεσμα εικόνας για Κτηματολόγιο Ρόδου


Το Κτηματολόγιο Ρόδου είναι μια υπηρεσία νευραλγικής σημασίας για την κοινωνική και οικονομική ζωή της νήσου Ρόδου. Ωστόσο, η εν λόγω υπηρεσία μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από φαινόμενα δυσλειτουργίας και ανεπάρκειας ως προς την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με αυτή, δικηγόρων και απλών πολιτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα καθυστερήσεων και ανασφάλεια δικαίου.

Μία από τις αιτίες για τα φαινόμενα αυτά είναι η υποστελέχωση των τμημάτων του Κτηματολογίου, ειδικότερα δε του Τεχνικού Τμήματος. Εν προκειμένω, το Τεχνικό Τμήμα λειτουργεί με μόλις ένα μόνιμο υπάλληλο απόφοιτο Πολυτεχνείου, ενώ το λοιπό προσωπικό του Τμήματος απασχολείται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Ειρήσθω εν παρόδω, κανείς από αυτούς δεν τυγχάνει πτυχιούχος Πολυτεχνείου.

Επιπροσθέτως, εμφανίζονται καθυστερήσεις ως προς την έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας και άλλων εγγράφων που αιτούνται οι συναλλασσόμενοι. Η κύρια αιτία αυτών των συμπτωμάτων δυσλειτουργίας είναι η υποστελέχωση του Κτηματολογίου, το οποίο λειτουργεί με αριθμό υπαλλήλων μικρότερο από αυτόν που προβλέπεται από τον Οργανισμό Λειτουργίας του.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού, συνέπεια της ελλείψεως προσωπικού είναι να εμφανίζονται καθυστερήσεις και να δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου .

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

Υπάρχει σχεδιασμός για την πρόσληψη υπαλλήλου στο Τεχνικό Τμήμα του Κτηματολογίου Ρόδου με τα αντίστοιχα τυπικά προσόντα;
Υπάρχει σχεδιασμός για την στελέχωση του Κτηματολογίου Ρόδου με επαρκές προσωπικό ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία του;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου