Βρείτε μας κι εδω

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

Ηλίας Παναγιώταρος:«Εγκατάλειψη του Αγ. Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στο κέντρο της ιστορικής Αθήνας»

Αποτέλεσμα εικόνας για Εγκατάλειψη του Αγ. Δημητρίου του ΛουμπαρδιάρηΑπέναντι από τον Παρθενώνα στις παρυφές του λόφου Φιλοπάππου υπάρχει το ιστορικής σημασίας βυζαντινό Eκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη. Πρόκειται για μονόχωρη Εκκλησία με θόλο, ηλικίας πολλών αιώνων, η οποία αποτελεί ένα θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό μνημείο αντάξιο της ιστορίας του τόπου.

Μολονότι το Εκκλησάκι επέζησε από τα "δόντια" του τούρκου Αγά Μουσούφ που προσπάθησε να το καταστρέψει στα χρόνια της τουρκοκρατίας (1658), σήμερα δε φαίνεται ωστόσο να υπάρχουν πολλές ελπίδες ώστε να διατηρηθεί ανέπαφο από το πέρασμα του χρόνου και της αδιαφορίας των σύγχρονων ανθρώπων.

Έτσι τόσο το ναϊδριο, όσο και ο περιβάλλων χώρος έχουν εγκαταλειφθεί, το τουριστικό περίπτερο που δέσποζε παραπλεύρως είναι ερειπωμένο, τα ξύλινα παγκάκια δίπλα στο ναό έχουν σπάσει, και αν σήμερα διατηρείται, είναι γιατί υπάρχουν ορισμένοι ρομαντικοί συμπολίτες μας που επιλέγουν ακόμα να τελούν τα θρησκευτικά τους μυστήρια εκεί.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί α) Πολιτισμού και Αθλητισμού, β) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:

1.Έχετε λάβει γνώση της τραγικής εγκατάλειψης του μικρού αυτού Ιστορικού Ναού; Η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει κάνει αυτοψία στην περιοχή; Έχουν καταγράφει οι ζημιές;

2.Η Εκκλησία της Ελλάδας γνωρίζει την κατάσταση και αν ναι, έχει ενημερώσει αρμοδίως το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Αθηναίων; Υπάρχει κάποιος εφημέριος που να είναι υπεύθυνος για το Ναό; Πόσα θρησκευτικά μυστήρια τελέστηκαν το 2016;

3.Ποιος φορέας τελικά θα αναλάβει τη συντήρηση και επισκευή του Ναού;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου