Βρείτε μας κι εδω

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Ηλίας Πααγιώταρος: «Λουκέτο το 2018 στο ιστορικό εργοστάσιο της πρώην Πίτσος»

Αποτέλεσμα εικόνας για «Λουκέτο το 2018 στο ιστορικό εργοστάσιο της πρώην Πίτσος


Λουκέτο πρόκειται να βάλει εντός του επόμενου έτους, μια από τις πιο ιστορικές και ένδοξες βιομηχανίες παραγωγής οικιακών ηλεκτρικών συσκευών της χώρας (έτος ίδρυσης 1865), το εργοστάσιο της Bosch-Siemens Hausgerate Hellas (ΒSH Hellas), πρώην Πίτσος, στην περιοχή του Ρέντη.

Η διοίκηση της πολυεθνικής ενημέρωσε τους επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της ότι η μονάδα στην Ελλάδα θα λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα κλείσει, καθώς δε μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του ομίλου. Η αποχώρηση έχει σχεδιαστεί από καιρό, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγωγή των οικιακών συσκευών (κουζινών) θα συνεχιστεί στις μονάδες που διαθέτουν στην Τουρκία.

Στην εταιρεία σήμερα απασχολούνται 250 περίπου εργαζόμενοι, ενώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου, έχει δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με αφετηρία στις 2/10 και λήξη στις 10/11.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τη διευθέτηση των διοικητικών και νομικών διαφορών που υπήρξαν σχετικά με τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS, το Ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε, μεταξύ άλλων, με τη γερμανική εταιρεία το έτος 2012 την αναβάθμιση και επέκταση του εργοστασίου της BSH Hellas κατά 60 ως 100 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο όμως του έτους 2014, η Siemens Γερμανίας πώλησε τη συμμετοχή της στη Bosch, η οποία τελικά κατέστη ο μοναδικός μέτοχος της BSH GmbH που είναι η μητρική εταιρεία της BSH Hellas.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί α)Οικονομικών, β) Οικονομίας & Ανάπτυξης:

1.Ισχύει ότι η αναβάθμιση και η επέκταση του εργοστασίου της BSH Hellas ήταν μέρος του συμβιβασμού με τη Siemens και αν ναι, τι σκοπεύετε να κάνετε για να προστατέψετε τα προφανή συμφέροντα της χώρας μας; Πώς θα αντιδράσει η Ελληνική κυβέρνηση σε πιθανή αθέτηση τέτοιας συμφωνίας;

2.Υπήρξε πρόβλεψη στον εν λόγω συμβιβασμό με τη Siemens, η μη παραχώρηση του μετοχικού της κεφαλαίου που διατηρούσε επί 35 έτη στη συγκεκριμένη βιομηχανία και αν όχι, ποιος ο λόγος που δεν προβλέφθηκε αυτή η προφανής επιχειρηματική πιθανότητα;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου