Βρείτε μας κι εδω

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Ηλίας Παναγιώταρος: «Το Δημόσιο εγγυάται 2,45 δις ευρώ σε ΔΕΚΟ που πωλούνται»

Αποτέλεσμα εικόνας για συριζα ξεπουλα


Μεγάλη εγγυητική ευθύνη έναντι των τραπεζικών ιδρυμάτων έχει αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο, για τρεις μεγάλες ΔΕΚΟ, όπως είναι η ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΗ και το Διεθνές Αεροδρόμιο ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’, με σκοπό να καλύψει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις που αυτές ανέλαβαν κατά το παρελθόν.

Αναλυτικά, για τη ΔΕΗ το Δημόσιο έχει εγγυηθεί δάνεια ύψους 1,97 δισ. ευρώ, για το ΔΕΣΦΑ δάνεια ύψους 222,84 εκατ. ευρώ, ενώ για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δάνεια ύψους 295,6 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας έτσι το ποσό των εγγυήσεων στα 2,45 δισ. ευρώ ή σχεδόν στο 20% του συνόλου των εγγυήσεων που παρέχει σήμερα το Δημόσιο και ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ (χωρίς τις εγγυήσεις των τραπεζών).

Είναι γεγονός πως οι επιχειρήσεις αυτές, ακόμη και μετά την πώληση τους, αποτελούν μια «δημοσιονομική εκκρεμότητα», τουλάχιστον έως ότου αποπληρωθούν (εάν αυτό τελικά συμβεί) τα δάνεια που φέρουν την κρατική εγγύηση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί α) Οικονομικών, β) Οικονομίας & Ανάπτυξης:

1.Αληθεύει ότι ακόμα και μετά την πώληση των τριών ΔΕΚΟ, οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν ως χρηματοπιστωτική «ασφάλεια», υπέρ των εταιρειών και αν ναι, γιατί;

2.Ισχύει το γεγονός, πως στην περίπτωση του ΟΣΕ το Δημόσιο είχε εγγυηθεί δάνεια, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων κυμαίνεται στα 2,28 δις ευρώ, με αποτέλεσμα την κατάπτωση των εγγυήσεων, επιβαρύνοντας κάθε χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα:

3.Αληθεύει πως η πολιτική εγγυήσεων του Δημοσίου εντάσσεται στο πλαίσιο των κριτηρίων και των στόχων του Μνημονίου, με το όριο των εγγυήσεων να παραμένει μηδενικό, με εξαίρεση τις εγγυήσεις που παρέχονται για δανεισμό φορέων εντός της Γενικής Κυβέρνησης;

4.Αληθεύει πως τα έσοδα που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο για τις εγγυήσεις που έχει ήδη χορηγήσει, είναι δυσανάλογα χαμηλό; (πχ για τα δάνεια του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ύψους 295,6 εκατ. ευρώ, η προμήθεια διαμορφώνεται μόλις στα 1,67 εκατ. ευρώ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου